Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας                             Dusseldorf  02.09.2015
Heerdter Sandberg 12
40549 Dusseldorf
Tηλ:0211-554523
Telefax:0211-55027487                 ΠροςΟικ. Τμήμα ΥΠΟΠΑΙΘ
Email: elmenrw@yahoo.gr            Κοιν: Υπηρ. Υπουργό ΠΟΠΑΙΘ κα Ευφρ. Κιάου
                                                                  Γ.Γ ΥΠΟΠΑΙΘ κ, Δημ.Χασάπη
                                                                                                                        
Απαντώντας στ ερώτημά σας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό και δικαιούνται το σχετικό επιμίσθιο, θεωρούμε σκόπιμο να σας τονίσουμε τα εξής:

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μετά την ανακοίνωση της αλλαγής στον τρόπο καταβολής του επιμισθίου το καλοκαίρι του 2014 (σύμφωνα με την οποία τα επιμίσθια δεν καταβάλλονται πλέον στην αρχή κάθε μήνα σε λογαριασμούς γερμανικών Τραπεζών, αλλά άρχισαν να πληρώνονται ως δεδουλευμένες αποδοχές κατόπιν γραφειοκρατικής διαδικασίας και να πιστώνονται σε ελληνικούς λογαριασμούς), γνωστοποίησε αμέσως τα αντεπιχειρήματά της και ζήτησε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την επανεξέταση του ζητήματος (με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 7 / 04.07.2014).
Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος όχι απλώς δικαίωσε τις απόψεις μας, αλλά δυστυχώς ξεπέρασε ακόμη και τους φόβους μας. Επανερχόμαστε, λοιπόν, καταθέτοντας συνοπτικά τις ακόλουθες επισημάνσεις:
1. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό είναι τυπικά και ουσιαστικά υποχρεωμένοι να τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Τραπεζικά Ιδρύματα των χωρών υπηρεσίας και διαμονής τους. Η μεταφορά χρηματικών ποσών από τον ένα λογαριασμό στον άλλο (μέσω εμβασμάτων) για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων και την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών διαβίωσης που έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με τραπεζικά τέλη. Τα τέλη αυτά ποικίλλουν από Τράπεζα σε Τράπεζα και ανάλογα με το είδος της συναλλαγής. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι επιβαρύνονται και με τέλη τήρησης των λογαριασμών τους στις γερμανικές Τράπεζες, λόγω χαμηλού μέσου μηνιαίου υπολοίπου (λαμβανομένων υπ’ όψιν και των καθυστερήσεων στις πληρωμές επιμισθίων, όπως αυτές έχουν επισυμβεί έκτοτε).
Αναρωτιέται κανείς εύλογα αν η μόνιμη επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και η έμμεση ενίσχυση των Τραπεζών (και των γερμανικών!) με το νέο σύστημα είναι προς όφελος της Υπηρεσίας και του ελληνικού Κρατικού Προϋπολογισμού.
2. Εκτός από τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιμισθίων, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί κατά την μεταβατική περίοδο της υλοποίησης (οι εκπαιδευτικοί στερήθηκαν τα επιμίσθια κατά την ευαίσθητη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών του 2014 και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, συνολικά για πάνω από τρεις μήνες), επήλθαν και καθυστερήσεις ξαφνικές και απροειδοποίητες στην αρχή και το μέσο της φετινής χρονιάς, με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα καθυστέρησης να φτάσει το καλοκαίρι του 2015 στους πέντε μήνες.
Πολλοί συνάδελφοι με γνώμονα τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους και της απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου έχουν στο μεταξύ στραφεί στις ελάχιστες εναπομείνασες καταθέσεις τους ή σε δανεισμό, από φιλικά πρόσωπα ή και μέσω τραπεζικής οδού, προκειμένου να καλύψουν άμεσες και τρέχουσες ανάγκες.
Σε γενικές γραμμές η στάση της Υπηρεσίας δημιουργεί στους εκπαιδευτικούς μια μόνιμη και διαβρωτική αίσθηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Σε όλα τα προαναφερθέντα δομικά προβλήματα που προκύπτουν από το ισχύον σύστημα πληρωμής προστέθηκε κατά το τελευταίο διάστημα και η οικονομική δυσπραγία της χώρας σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα και οι συνάδελφοι (όλοι οι υπηρετούντες στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας) να πλήττονται από τους ισχύοντες περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, για τους οποίους δεν είναι γνωστό πότε θα αρθούν πλήρως, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του κοινωνικού και οικονομικού βίου.   
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση του τρόπου καταβολής του επιμισθίου. Η επαναφορά της χρήσης λογαριασμών στις γερμανικές Τράπεζες είναι τεχνικά εύκολη, νομίζουμε, από τη στιγμή που έχει καθιερωθεί το S.E.P.A., το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Τραπεζικών Συναλλαγών. Είναι, επιπλέον, δίκαιη, καθώς τέτοια δυνατότητα παρέχεται ήδη σε πάγια βάση σε συναδέλφους Δημοσίους Υπαλλήλους άλλων Υπηρεσιών, π.χ. σε διπλωματικούς υπαλλήλους. Σε τελευταία ανάλυση είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο. Ευελπιστούμε στην υλοποίηση κεντρικής παρέμβασης από την Ηγεσία του Υπουργείου, σύμφωνα με την ενημέρωσή σας.
                                       
                                            Για το ΔΣ
                                          Ο πρόεδρος


                                         Σπ. Μπουνιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου